Tweede Wereldoorlog

1940

Rond 1940 worden tijdens een experiment in Buchenwald 250 zigeunerkinderen vermoord. De genocide en holocaust voor de Sinti en Roma, O Porrajmos zoals ze het zelf noemen, is dan officieel begonnen.

Op 16 mei 1944 vindt er in Nederland een grootscheepse razzia plaats. Er worden 578 zigeunerischen aangehouden en in gereedstaande treinen naar Westerbork getransporteerd. In het doorgangskamp haalt men er 333 personen uit, omdat zij woonwagenbewoners zijn of beschikken over een paspoort van neutrale of geallieerde naties.
 

De overige 245, onder wie 147 kinderen, gaan drie dagen later, op 19 mei 1944, met het zogenoemde zigeunertransport naar Auschwitz-Birkenau. Een van hen is Settela Steinbach, het ‘meisje met de hoofddoek’ dat gefilmd werd in de deuropening van de beestenwagon, vlak voor het vertrek vanuit Westerbork. Zij wordt net als vele anderen in Auschwitz omgebracht.

Van de gedeporteerden komen er na de oorlog slechts 31 terug naar Nederland. Alleen volwassenen. Honderdduizenden tot naar schatting een half miljoen Sinti en Roma over heel Europa zijn voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen.

Herdenken van oorlogsslachtoffers

2008

Om het andere jaar op 19 mei worden in Herinneringscentrum Kamp Westerbork de Sinti- en Roma-oorlogsslachtoffers van het zigeunertransport herdacht. Een grote groep nabestaanden, familieleden en belangstellenden trekt onder muzikale begeleiding van een Sinti-orkest naar de herdenkingsplaats.

 

Bij de tweehonderdvijftien gedenksteentjes met een vlammetje als symbool voor de weggevoerde en omgebrachte Sinti en Roma, worden bloemen en kransen gelegd.

Ook in Auschwitz-Birkenau wordt alleen of in groepsverband stilgestaan bij de omgekomen Sinti- en Roma-oorlogsslachtoffers. Men gedenkt de overledenen bij de laatste restanten van het Zigeunerlager, de barak waar de Sinti en Roma tijdens de oorlogsjaren werden ondergebracht.
 

De laatste georganiseerde reis van Sinti en Roma naar het voormalige concentratie- en vernietigingskamp in Polen vond plaats in 2008.

Uitsluiting-01
Uitsluiting-01
press to zoom
Uitsluiting-03
Uitsluiting-03
press to zoom
Uitsluiting-02
Uitsluiting-02
press to zoom
1/1